De 4 basis werkzaamheden van een bouwvakker

De 4 basis werkzaamheden van een bouwvakker

Wanneer je over straat loopt zie je ze vaak hard aan het werk: bouwvakkers. Ze werken over het algemeen buiten en doen (zwaar) lichamelijk werk waarbij je ook erg precies moet zijn. Een bouwvakker omvat eigenlijk meerdere beroepen in één, zoals betonstaalvlechters, metselaar en stukadoors. Maar wat zijn eigenlijk de basiswerkzaamheden van een bouwvakker?

1. Maken van funderingen

Het maken van stevige funderingen behoort tot één van de werkzaamheden. Een belangrijke taak, want als dit niet goed gaat, bestaat er kans op verzakking van het bouwwerk.
Onder deze taak valt onder andere het gieten van beton, het leggen van betonijzer en het maken van wapeningen. Laatstgenoemde komt erg nauw, want deze wapening is een versterking die in beton wordt geplaatst en het zorgt voor extra versteviging. Het maken van wapeningen is niet alleen noodzakelijk voor funderingen maar ook voor wanden en vloeren.

2. Machines bedienen

Het is voor een bouwvakker noodzakelijk om wiskundig inzicht te hebben. Natuurlijk hoeven ze niet elke dag de stelling van Pythagoras op te dreunen maar het is wel belangrijk dat er geen rekenfouten worden gemaakt tijdens de werkzaamheden. Elke millimeter in een berekening is van belang en er kunnen ongelukken gebeuren als er misrekeningen worden gedaan. Daarnaast is het bedienen van machines een groot onderdeel van de werkzaamheden van een bouwvakker. Of het nu gaat om een grote kraanmachine of het zorgvuldig bedienen van een boormachine, een bouwvakker moet ermee overweg kunnen.

3. Plaatsen van tijdelijke installaties

Wanneer er iets gebouwd of verbouwd moet worden krijg je als bouwvakker vrijwel altijd te maken met tijdelijke installaties zoals steigers. Deze moeten sterk, veilig en handig zijn. Ook dit moet de bouwvakker beheersen. Of ze nu een dag ergens werken, een week, of een maand, een tijdelijke installatie is nodig om veilig en efficiënt de werkzaamheden uit te voeren. Veiligheid in de bouw is te allen tijde belangrijk.

4. Graven van bouwputten

Een bouwvakker moet voor sommige werkzaamheden bij ondergrondse kabels, buizen of riolering kunnen. Hiervoor is het noodzakelijk op de juiste manier en op de juiste plek greppels, geulen of bouwputten te graven. Dit is lichamelijk intensief werk. Soms moeten ze metersdiep zijn en zijn ze dus een aantal uren aan het graven om een juiste geul te creëren om aan het werk te gaan. Dit kan lichamelijk de nodige belasting geven dus rust houden op de juiste tijden is hierbij van belang.

Het werk van een bouwvakker omvat een heleboel. Van lichamelijk werk tot wiskundig inzicht, eigenlijk moet je een alleskunner zijn om dit werk te doen. Natuurlijk is dit niet altijd noodzakelijk, zeker niet wanneer je binnen een team opereert. De één zal zich dan meer bezighouden met de machines terwijl de ander het graafwerk doet.

Comments are closed.