Betoninjectie; wat houdt dit in?

Betoninjectie; wat houdt dit in?

Beton zie je in Nederland op elke bouwplaats terug. Jaarlijks verbruiken de geïndustrialiseerde landen, dus ook Nederland, bijna een kubieke meter beton per persoon. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten beton die voor allerlei situaties ingezet kunnen worden. Betoninjectie is bij het gebruik van beton een belangrijk proces. Hieronder leggen we je uit wat het injecteren van beton precies inhoudt.

Scheuren in beton

Het injecteren van beton is een oplossing voor een probleem: namelijk scheuren die in het beton kunnen komen. Een scheur hier en daar hoeft bij beton niet meteen een probleem te zijn, maar niemand wil teveel scheuren in zijn betonconstructie. Vooral grote scheuren vormen een bedreiging voor de veiligheid van een betonconstructie en zijn daardoor een groot constructief probleem. Daarnaast kunnen scheuren leiden tot vochtoverlast en aantasting van de wapening doordat ze lekken.

Betoninjectie

Betoninjectie is hierdoor een onmisbare techniek binnen de bouw. Betoninjectie is namelijk de techniek waarmee scheuren in het beton te repareren zijn. Deze techniek kun je indelen in drie verschillende klassen:

  1. Lekkende scheuren repareren door middel van een polyurethaan hars
  2. Constructieve scheuren repareren door middel van een epoxy hars
  3. Holle ruimten achter een constructieve constructie vullen en afdichten met een injectiegel

Afhankelijk van de situatie zal de manier waarop het beton geïnjecteerd wordt variëren. Maar voor elke soort betonscheur is het een geschikte techniek.

Waarom niet zelf uitvoeren?

Een scheur in het beton lijkt misschien een probleem dat je zelf goed kunt verhelpen. Het is echter veel lastiger dan veel mensen denken. Er worden speciale reactieve kunststoffen gebruikt, die met een speciale pomp in de constructie worden gepompt. Het kan zijn dat een scheur ook te repareren is met kit. Als dat het geval is kunnen de meeste mensen dit gemakkelijk zelf doen.

Werkzaamheden laten uitvoeren

Wil je of kun je dergelijke werkzaamheden niet zelf uitvoeren? Dan is het goed mogelijk om hiervoor een specialist in te schakelen.  Het is hierbij belangrijk om te beseffen dat het afhankelijk is van de situatie of er sprake is van garantie. Als er bijvoorbeeld geïnjecteerd wordt om vochtoverlast te verhelpen, dan kan het zijn dat het water naar een andere plek loopt en daar alsnog schade aanricht. Vaak wordt er dan alleen garantie gegeven in overleg met de opdrachtgever.

In ieder geval is betoninjectie dé techniek voor het verhelpen van scheuren in beton. Bedenk daarbij alleen wel goed of je het zelf doet of wilt laten uitvoeren door een expert.

Comments are closed.