Betonnen dakpannen

Dakpannen werden vroeger altijd van klei gebakken. Uiteraard bestonden er verschillende modellen, kwaliteiten en afwerkingen. Wie kent niet de bekende “Oude Holle” en “Monniken en nonnenpannen”? De komst van de betonnen dakpan in het begin van de vorige eeuw heeft aan de bakermat gestaan van veel ontwikkelingen. Betonnen dakpannen – ook wel sneldekpannen genoemd – worden inmiddels veel toegepast en zijn goedkoper dan de traditionele kleipan. Wat zijn de voor- en nadelen van betonnen dakpannen?

De voordelen van een betonnen dakpan
Betonnen dakpannen zijn verkrijgbaar in een grotere maat dan de traditionele gebakken dakpan van klei. Hierdoor zijn daken sneller te leggen. Nog belangrijker is dat betonnen dakpannen in de loop der jaren niet krom gaan trekken en eenvoudig op maat te maken zijn. Het grotere gewicht van de pannen maakt dat er minder snel stormschade op kan treden; ze liggen stabieler op het dak.
Ook zijn betonnen dakpannen er in verschillende kleuren en afwerkingen. De hedendaagse acrylaatcoating op de pannen voorkomt bovendien dat mos- en algengroei kan ontstaan. Ten slotte zijn betonnen dakpannen duurzamer dan de gebakken tegenhangers. Tijdens het productieproces is minder energie nodig.

Wat zijn de nadelen van betonnen dakpannen?
Een belangrijk nadeel van de betonnen dakpan is de grote maatvastheid. Dat klinkt wellicht vreemd, maar hierdoor zijn de sluitingen erg strak en kan er dus tijdens het leggen weinig “geduwd en getrokken” worden. Ook moeten de panlatten zeer nauwkeurig worden gelegd.
Onbehandelde betonnen dakpannen zijn tevens gevoeliger voor mos- en algengroei dan de traditioneel gebakken kleipannen. Bijna alle betonnen dakpannen worden tegenwoordig echter geleverd met een acrylaatcoating.
Het grootste nadeel van de betonnen dakpan is echter het moderne uiterlijk. Dit speelt vooral een rol bij renovaties en verbouwingen van oude of historische panden. Consumenten en architecten kiezen daarom in dergelijke gevallen vaak voor de klassieke dakpan van klei. Het verschil in prijs neemt men dan graag voor lief.

Comments are closed.