De kruiwagen

Wie hem heeft uitgevonden zal altijd onbekend blijven. Wat we wel weten is dat hij gebruikt wordt door ieder bouw- of klussenbedrijf in Nederland. En ook in de meeste schuurtjes kun je hem aantreffen: de kruiwagen. In de loop der jaren zijn er uiteraard wel wat gespecialiseerde modellen op de markt gekomen, maar het basisidee is altijd gelijk gebleven: een wiel, een buizenframe met handvatten en een bak. Juist door deze relatieve simpelheid is een kruiwagen ook niet duur. De goedkoopste modellen kosten je niet meer dan vijftig euro. Voor dat geld krijg je veel gemak: met een kruiwagen vol zand loop je zo weg. Probeer dat maar eens op een andere manier te vervoeren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kruiwagen?
Belangrijk is dat het buizenframe uit één geheel is gemaakt. Gelaste verbindingen vormen altijd een zwakke schakel, zeker bij frequent en zwaar gebruik. Tegenwoordig zijn kruiwagens ook verkrijgbaar met kunststof wielen. Gemiddeld zijn deze modellen iets duurder. Kunststofwielen hebben echter het voordeel dat ze niet lek kunnen raken of regelmatig opgepompt moeten worden. Niets loopt immers zo zwaar als een kruiwagen met een half leeggelopen wiel. De investering in een stevig model met een kunststofwiel zal zich altijd terugbetalen.
Je hebt de keuze tussen een verzinkte of plastic bak. De luxere modellen zijn vaak in kleur gespoten. In de dagelijkse praktijk maakt het niet uit of je kiest voor een verzinkte of plastic bak, de prijzen liggen op een vergelijkbaar niveau. Het geld dat je spendeert aan een gespoten kruiwagen kun je beter uitgeven aan andere zaken. Na een paar weken intensief gebruik is de verf verdwenen of beschadigd.

De verschillende uitvoeringen

  • Het ‘oermodel’: Deze kruiwagen wordt meestal gekocht door particulieren. De prijs is laag en je kunt hem overal voor gebruiken.
  • Tuin- en stalkruiwagen: Omdat het gemiddelde gewicht van mest en tuin- en snoeiafval laag is worden deze kruiwagens over het algemeen uitgevoerd met een grotere bak. Zo kun je met één keer rijden meer wegbrengen.
  • Steenkruiwagen: Steenkruiwagens zijn apart ontworpen om gevalbakstenen te vervoeren. De traditionele bak is vervangen voor een metalen frame waarop je eenvoudig bakstenen kunt stapelen. Per keer kun je ongeveer 60 stenen vervoeren.
  • Gereedschapskruiwagen: Bij dit model is de bak vervangen voor een stevige en afsluitbare kist waarin bouwbedrijven eenvoudig gereedschap kunnen vervoeren over de bouwplaats.

 

Comments are closed.