De schoorsteen veger

Een groot aantal jaren geleden was er nog maar weinig werk voor schoorsteenvegers. De massale overgang van kolen- naar gaskachels betekende de doodsteek voor veel bedrijven. Tijdens het stoken van kolen ontstond immers in het rookkanaal een aanslag van half verbrandde deeltjes. Het niet regelmatig verwijderen van deze roetdeeltjes kan leiden tot een schoorsteenbrand. Het jaarlijkse bezoek van de schoorsteenveger bracht uitkomst. De verbranding van aardgas is echter een zeer schoon proces waardoor het rookkanaal niet meer schoongemaakt hoefde te worden.

De open haard
Wat is er gezelliger dan in de wintermaanden voor de open haard zitten met een glas rode wijn en een lekker hapje binnen handbereik? Terwijl jij geniet zorgt het knetterende houtvuur voor een flinke roetaanslag in het rookkanaal. Op een koude winteravond stook je het vuur misschien een keer extra hoog op. De verhoogde temperatuur kan de roetaanslag in de afvoer doen ontsteken met als gevolg een schoorsteenbrand. Het gezellige avondje eindigt vervolgens met een bezoek van de brandweer. De volgende morgen blijkt de schade aanzienlijk. Het bluswater heeft de vloerbekleding onherstelbaar beschadigd. Soms hakt de brandweer het rookkanaal zelfs open om bij de brandhaard te kunnen komen.

Jaarlijks de schoorsteen vegen
Veel mensen besteden het vegen van de schoorsteen uit. De gedreven klusser zal zich afvragen: kan ik dat niet zelf? Als je een aantal spelregels in acht neemt, kun je inderdaad prima zelf de schoorsteen vegen. De meeste klusbedrijven bieden deze dienst tegenwoordig ook aan. Houdt echter wel voor ogen dat na een schoorsteenbrand de verzekering een bewijs van een schoorsteenveger kan eisen.
Belangrijk is dat je tijdens dit klusje oog blijft houden voor je eigen veiligheid. Schuine daken kunnen glad zijn, je zult niet de eerste zijn die een lelijke val maakt tijdens het klussen op het dak.

Aan het werk
Nadat je op internet een veegset hebt besteld ga je aan het werk. Begin met het afdekken van de vloer bij de haard, gebruik daarvoor wat oude doeken. Omdat roet giftige stoffen kan bevatten is het verstandig een mondkapje te gebruiken. Op het dak verwijder je de schoorsteenkap. Vervolgens laat je de veger met daaraan het gewicht naar beneden zakken. Houdt in gedachte dat de kogel schade kan aanrichten aan het rookkanaal. Wees dus voorzichtig. Nadat je de veger een aantal malen door het kanaal hebt laten gaan wordt het tijd om de asresten uit de haard te verwijderen. Vergeet echter niet de schoorsteenkap terug te plaatsen!

Comments are closed.