Een carport bouwen

Je bent druk bezig met de renovatie van een woonhuis. Uit het niets vraagt de opdrachtgever je om ook nog even een carport te bouwen. Of je maar even een prijsje wilt maken. Extra werk is uiteraard altijd welkom. Je hebt echter nog nooit een carport gebouwd. In dat geval is het verstandig te kiezen voor een van de carports die kant-en-klaar worden aangeboden. Een snelle zoektocht op internet levert de volgende resultaten op.

Een houten carport met zadeldak
Dit type carport is verkrijgbaar in enkele of dubbele uitvoering. Gezien het relatief geringe gewicht is een echte fundering niet noodzakelijk. Wel is het verstandig gebruik te maken van funderingsbalken, deze worden meestal optioneel aangeboden.
De bedekking bestaat vaak uit dakpanplaten die in verschillende kleuren leverbaar zijn. De meeste leveranciers maken gebruik van PEFC gecertificeerd hout. Je klant krijgt dus ook nog een duurzaam product. Dit type carport wordt geleverd inclusief een bouwtekening. Plaatsing is dus eenvoudig.

Een houten carport met golfplaten
Dit is de meest eenvoudige uitvoering van een carport. Meer dan een zestal staanders, wat dwarslatten (regels) en een PVC dakprofiel krijg je meestal niet aangeleverd. Gezien het geringe gewicht van de totale constructie is het absoluut noodzakelijk dat je gebruik maakt van H-ankers om het geheel stevig in de grond te verankeren.

Het zwevende carport
Relatief nieuw zijn de zwevende carports die vrij aan de muur van het huis hangen, staanders zijn daarbij niet nodig. De overkapping van een dergelijke carport is daarom gemaakt van een lichtgewicht materiaal. Het nadeel van zwevende carports is dat ze ingeboord moeten worden op de gevel. Als de overkapping later wordt verwijderd blijven de afdrukken en de boorgaten zichtbaar en dat is geen fraai gezicht.

Staal of aluminium
Tot slot de carports die zijn gemaakt van staal of aluminium. Dit type carport heeft het voordeel dat je kunt kiezen voor een gebogen glazen dak van veiligheidsglas. Deze carports worden op prefab betonpoeren gezet. Het grote voordeel van staal of aluminium is dat ze geleverd kunnen worden in verschillende RAL-kleuren.

Comments are closed.