Hefwerktuigen

Minder ziekteverzuim met een tilhulp
Rugklachten zijn een van de meest gehoorde lichamelijke klachten uit de industrie. Maar al te vaak wordt er ‘even snel’ een rol materiaal, een zware glasplaat of een stapeltje hout opgepakt. Vaak onder een verkeerde lichaamshouding met alle gevolgen van dien. Een goede tilhulp als de vacuumheffer of een vergelijkbaar hefwerktuig verlicht het werk voor de werknemer significant. Dat betekent meer werkplezier, minder blessures en als extra positief gevolg daarvan een hogere productiviteit.

Uitbreiden door te beperken
ARBO vriendelijk werken houdt in dat de fysieke belasting van de taak op een zodanige manier wordt aangepast dat ze op een gezonde manier uitgevoerd kan worden. Elke beroepsgroep heeft daarom zijn eigen specifieke tilhulpen in de vorm van tafelliften, schaarliften of vacuumheffers ontwikkeld.

In sommige bedrijfstakken, denk aan de houtindustrie, waar het verplaatsen van grote platen dagelijkse kost is doet nu één vacuumtilhulp het werk wat voorheen twee arbeiders deden. De werknemer die nu de machine bedient behoeft bovendien niet meer dan de helft van de energie te leveren die voorheen nodig was.

Hoogwaardige hefsystemen
De veelzijdigheid van de heffers heeft ermee te maken dat het basisprincipe simpel gehouden is. Een tilwerktuig dat zijn vracht met behulp van een vacuum optilt bestaat uit een hefslang, een vacuumnap en de vacuummotor. De machine is vervolgens uit te breiden met een extra hefslang voor grote stukken en extra stabiliteit of een balancer ten behoeve van verpakt stukgoed of voedsel.

Naast de economische voordelen die vacuum tilsystemen met zich meebrengen is natuurlijk het feit dat de werknemer geen rugklachten meer heeft het allerbelangrijkste. Tot slot mogen we er in Nederland best trots op zijn dat we met zijn allen zo succesvol zijn met het hoge aantal gezonde en veilige werkplaatsen.

Comments are closed.