Hoe kunt u asbest herkennen?

Asbest is best lastig te herkennen. Bij het bouwen van huizen vroeger werd er best veel asbest gebruikt. Zo werd dit bijvoorbeeld verwerkt in de golfplaten en cement. Door dit gebruik is er nu in veel huizen asbest aanwezig. Veel mensen willen dan ook weten of er in hun woning asbest aanwezig is omdat dit erg onveilig kan zijn voor de gezondheid. Wanneer u dit wilt laten onderzoeken kunt u het beste gebruik maken van een professioneel asbestbedrijf die gespecialiseerd is in het herkennen van de asbest. Asbest is niet direct levensgevaarlijk maar kan dat op de lange termijn wel zijn. Zo zorgt asbest niet voor elektrocutie of kan ook niet ontploffen waardoor het gevaar niet direct merkbaar en zichtbaar is. Het is daarom erg belangrijk om te weten hoe je eventuele asbest kunt herkennen. Een aantal objecten die bijvoorbeeld asbest bevatten of van asbest zijn gemaakt kun je goed herkennen. Denk hierbij aan golfplaten met asbest. Asbest is vaak te herkennen aan materiaal dat er donkergrijs en iets grover uitziet waardoor het oppervlak in zijn geheel niet glad is.

Wat is asbest?

Anders dan de meeste mensen denken is asbest niet de benoeming van een typerend soort materiaal echter is de benoeming voor de verzameling mineralen die voorkomen uit zeer kleine vezels. De mineralen hieruit vormen dan gezamenlijk de groep asbest die in te delen is in andere groepen. Welk type groep u gebruikt is gebonden aan de manier waarop u de mineralen zal gaan groeperen. Het is mogelijk om de asbest mineralen te groeperen op basis van de vezelvorm Zo is er een groep van mineralen die gekenmerkt wordt door gekrulde vezels. Serpentijnen wordt deze groep genoemd. De volgende groep met mineralen die wordt gekenmerkt door rechte vezels worden amfibolen genoemd. Deze vezels die recht zijn zijn het gevaarlijkste voor de gezondheid wat betekend dat amfibolen dus schadelijker zijn dan de groep serpentijnen. Door asbest leren te herkennen kun je voorkomen dat je hiermee in aanraking zult komen en de mogelijk gevaren kunt beperken.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Ook is het mogelijk om een sortering te creëren door bij de groepering te kijken naar de vastheid van de asbest vezels. Zo bestaat er bij asbest de groep hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. De hechtgebonden asbest bevat alle asbest waarbij de vezels hevig onderling vast zitten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het zogenoemd asbestcement, hier worden schoorsteenpijpen en dakplaten van geproduceerd. De volgende variant genoemd de niet-hechtgebonden asbest bestaat uit alles waarvan het asbest dat niet hevig gehecht is. U kunt bijvoorbeeld denken aan een opgespoten isolatie. Dikwijls is het een zacht en los materiaal waarvan de vezels gemakkelijk los zullen laten. De niet-hechtgebonden asbest is een veel schadelijker vorm dan de hechtgebonden asbest. Dit komt doordat de vezel vast blijven zitten terwijl de platen ongedeerd blijven.

Asbest gevonden, en nu?

Zoals aangegeven is asbest lastig te herkennen. Daarom zijn bepaalde bedrijven en instanties die gespecialiseerd zijn hierin. Mocht u willen weten of er asbest zit in uw bedrijfspand of woning dan raden wij u aan om gebruik te maken van een asbestbedrijf. Deze kunnen vaststellen of er asbest in uw bedrijfspand of woning aanwezig is en of de eventueel gevonden asbest gevaarlijk is. Zo kan er ook een passend advies worden uitgebracht over hoe u het beste en veilig kunt omgaan met de asbest. Want wanneer er asbest wordt ontdekt moet dit afgedekt of verwijderd worden als er een risico bestaat dat vezels vrijkomen. Wanneer dit risico er niet is wordt er vaak geadviseerd om de asbest te laten zitten. Er zijn gevallen waarbij het mogelijk is om de asbest zelf te verwijden. Maar in alle andere gevallen is het nodig om een professioneel asbestbedrijf in te schakelen.

Comments are closed.