Hoe zet je een wand van glasblokken?

Een wandje maken van glasdallen, zoals glasblokken ook wel genoemd worden, is zolang het om niet teveel vierkante meters gaat gemakkelijk zelf te doen. De glasblokken kunnen gemetseld of verlijmd worden of, dit kan echter alleen bij kleine elementen, een prefab wandje in zijn geheel in een vooraf aangebrachte sparing zetten.

Voordat je een wandje gaat zetten is het goed te weten dat glasblokken, in tegenstelling tot stenen, geen dragende eigenschappen bezitten, je mag ze dus niet belasten. Dientengevolge moeten ze vrijstaand in een sparing komen te staan. Voor elke maat glasblokken zijn speciale U-profielen verkrijgbaar. Indien de wand een afscheiding met buiten betreft is een verdient een koudgewalsd profiel de aanbeveling.

Het metselen van glasblokken
Stel de profiel rondom de plaats waar de glaswand komen moet. Om te voorkomen dat de wand zich hecht aan de naastliggende wand en kan blijven werken begin je met vilt en een rugvulling in het profiel aan te brengen. Maak je mortel aan zoals op de verpakking aangeven staat.

Om ervoor te zorgen dat de glaswand niet bij het eerste stootje omvalt breng je verzinkte wapening aan tussen de voegen. Voor het gemak kan je voegkruisjes gebruiken. De dikte van de tussenvoeg hou je op 1 cm en zodra je een muurhoogte van 1 m hebt laat je het geheel drogen. Metsel je te hoog zal het gewicht van de blokken de voegen naar buiten drukken.

Wanneer heel de wand staat draai je de voegkruisjes uit de voegen en kan je de glaswand afvoegen. Werk zo schoon mogelijk en haal voegresten zo snel je kan met een vochtige spons van de glasblokken af.

Verlijmen van glasblokken
Breng met montagekit het U-profiel aan waarin de glaswand komt te staan. Nadat de kit is uitgehard kan je met het verlijmen van de glasblokken beginnen. In de horizontale verbindingsvoeg leg je een lang verlijmingsprofiel en voor de verticale voegen gebruik je de de kortere stripjes. Je hoeft deze profielen niet volledig in te lijmen, alleen op de plaatsen waar het materiaal de glasblokken raakt is voldoende.

Net als bij het metselen van een glaswand laat je de wand drogen zodra je de hoogte van 1 m bereikt hebt. Werk de muur verder naar boven af in etappes van telkens 1 m. Wanneer de wand helemaal droog is kan je hem afvoegen of de ruimtes tussen de glasdallen afkitten.

Tip: Om de wand in een mooi frame op te sluiten kan je bij vrijstaande wanden, zoals in een badkamer, de kopse kant afwerken met gekleurde eindstenen of een RVS frame.

Comments are closed.