Hoeveel kost een verbouwing?

verbouwen

Er zijn heel veel redenen denkbaar waarom je je huis zou willen verbouwen. Misschien wil je de zolderverdieping inrichten als studeerkamer voor je tienerkind. Je kunt om praktische redenen behoefte hebben aan een ruimere keuken. Ook kiezen veel mensen voor een luxere badkamer, gewoon om het leven leuker te maken. Wat je bouwplannen ook zijn, al heel snel zit je met vragen over de kosten.

Voor een globale schatting wat de verbouwing kost, kun je de gratis verbouwkostenscan van Vereniging Eigen Huis doen. Voor een nauwkeurige berekening op maat van je eigen situatie vraag je offertes aan bij een aantal verschillende aannemers. Kijk goed of alle afspraken helder en gedetailleerd zijn vastgelegd. Wat staat er op papier over onverhoopte overschrijding van de geplande kosten? Zijn de kosten voor de aannemer zelf plausibel?

Bijkomende zaken

Bij een verbouwing kan van alles misgaan. Dat kan in het uiterste geval uitlopen op een juridisch conflict met je aannemer of met een leverancier. Sluit daarom een rechtsbijstandverzekering af. Doe dat tijdig, want hij gaat over het algemeen pas na drie maanden in.

In sommige gevallen is er voor de verbouwing een vergunning nodig. Vroeger moest je daarvoor een bureaucratisch oerwoud in. Tegenwoordig heb je nog maar te maken met één zogenoemde omgevingsvergunning. Op omgevingsloket.nl kun je zien of je die nodig hebt, en hem eventueel aanvragen.

Extra geldpotjes

Gaat de verbouwing meer kosten dan je kunt betalen van je spaargeld, vraag dan advies aan je bank over de financiering voor een verbouwing. De overheid stimuleert verbeteringen aan de eigen woning. Wellicht kun je voor dit doel een (extra) hypotheek afsluiten.

Met een beetje geluk is er ook een of ander subsidiepotje van de regionale overheid op jouw situatie van toepassing. Vooral voor aanpassingen die het energieverbruik van de woning verminderen (isolatie, zonnepanelen en dergelijke) zijn er veelal meer mogelijkheden dan je denkt.

Comments are closed.