Oorzaken ongevallen en hoe dit te voorkomen

ongeval op de werkvloer

Arbeidsongevallen vinden vooral plaats tussen 9 en 11 uur en tussen 15 en 16 uur. Hierbij zijn voornamelijk jongeren tussen de 15 en 24 jaar en uitzendkrachten betrokken. Dit blijkt uit een onderzoek die de Inspectie SZW over de jaren 2011-2014 heeft verricht. Tijdens het onderzoek zijn ook verschillende oorzaken van ongevallen aan het licht gekomen. Lees hieronder drie veel voorkomende oorzaken met tips hoe je deze voorkomt.

  1. Vallen
  2. Valgevaar leidt tot de meeste ongelukken. Zo kan een medewerker zelf ten val komen, maar ook materialen die vallen kunnen ongelukken veroorzaken. Vaak komt dit omdat medewerkers iets moeten repareren op grote hoogte, maar hier niet de juiste hulpmiddelen voor hebben. Hefmiddelen die hulp bieden bij het tillen en dragen besparen het lichamelijk ongemak en rugklachten. Dit verkleint de kans op blessures of een blijvend letsel.

  3. Aanrijdingen op de werkvloer
  4. Zowel op de openbare weg als in magazijnen komen aanrijdingen regelmatig voor. Oorzaken van een aanrijding zijn vaak verlies van controle over een rijdend voertuig of door een belemmerd zicht op de omgeving. In magazijnen en op laad- en losplaatsen wordt het zicht vaak belemmerd door een ongeordende plek en spullen die overal verspreid staan. Het ordenen van een magazijn of laad- en losplaats helpt aanrijdingen voorkomen. Zorg voor brede paden en een logisch aangegeven route voor heftrucks en andere voertuigen.

  5. Machines en handgereedschap
  6. Het verkeerd gebruik van machines en gereedschap is een andere veel voorkomende oorzaak van bedrijfsongevallen. Hierbij gaat het om beknelling en rondvliegende of wegschietende onderdelen. Ook bewegende onderdelen van machines zijn in veel gevallen de boosdoener. Om meer overzicht in magazijnen te creëren en machines op veilige plaatsen te zetten kun je ongevallen voorkomen. Een mogelijkheid is om een magazijn in te delen met gebruik van een industriële glazen wand. Op deze manier blijven machines in één ruimte en vliegen onderdelen niet door het gehele magazijn heen. Tevens zijn de glazen wanden geluids- en brandwerend, wat voor extra veiligheid zorgt.

Tips voor meer  veiligheid op de werkvloer

We weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Zeker wanneer werkzaamheden een routine worden en medewerkers op de automatische piloot werken. Belangrijk is dat medewerkers dit gedrag veranderen en zich bewust worden van de gevaren tijdens het werk. VeiligheidNL houdt zich bezig met veiligheid op de werkvloer en biedt nog meer tips. Pak onveilige werksituaties aan en creëer een veilige en prettige werkomgeving voor alle medewerkers.  Daar wordt iedereen beter van.

Comments are closed.