Soorten dakkapellen en prijzen

Dakkapel

De zolder is een ruimte die je vaak alleen maar voor opslag gebruikt. Het is dan ook dikwijls een wat benauwde ruimte. Wil je van je zolder een extra slaapkamer, een werkkamer of een hobbyruimte maken? Dan zal je eerst voor meer licht en zuurstof moeten zorgen. Dat kan door er een dakkapel in te laten plaatsen.

Een dakkapel levert je bovendien meteen meer ruimte op, omdat je daardoor geen last meer hebt van de schuinte van het dak. Een dakkapel verhoogt dan ook de waarde van je huis en is daardoor een investering die je vanzelf weer terugverdient. Wanneer je een dakkapel laat plaatsen, kun je kiezen uit drie verschillende materialen.

Een kunststof dakkapel

Kies je voor kunststof, dan heb je erg veel mogelijkheden wat betreft structuur, kleur en afwerking. Maar de kleur die je kiest, is ook de kleur waar je het voor altijd mee moet doen. Je kunt kunststof namelijk niet overschilderen. Dus zorg dat je zeker bent van je zaak.

Verder heeft een kunststof dakkapel de uitstraling van hout, maar het grote voordeel dat je amper iets aan onderhoud hoeft te doen. Alleen regelmatig schoonmaken is voldoende.

Losse onderdelen of één geheel

Je hebt de keuze uit een dakkapel die je uit losse onderdelen op moet bouwen of één die als een geheel geleverd wordt. De basisconstructie bij een exemplaar met losse onderdelen is vaak van hout. Bij een naadloze variant is die altijd van polyester. Een ander voordeel van kunststof is dat het beter isoleert dan hout. Dat is natuurlijk prettig met het oog op je stookkosten.

Op een kunststof dakkapel krijg je doorgaans minstens 10 jaar garantie. De verwachte levensduur is zo’n 50 jaar.

Een kunststof dakkapel van 3 meter breed en 1.50 meter hoog kost ongeveer 4.100 euro, inclusief montage en btw.

Een houten dakkapel

Wanneer je op zoek bent naar maatwerk in plaats van standaard fabrieksafmetingen, dan kun je het beste een dakkapel van hout aanschaffen. Hout is namelijk veel gemakkelijker te bewerken dan kunststof. Bovendien kun je hout in iedere denkbare kleur overschilderen. De balken van een houten dakkapel zijn in de meeste gevallen van duurzaam en oersterk vurenhout gemaakt, de kozijnen van hardhout en de zijwangen van multiplex.

Voordeligste soort materiaal

Nadeel van hout in vergelijking met kunststof is dat het meer onderhoud vraagt. Je zult het bijvoorbeeld om de paar jaar moeten schilderen. Voordeel is dan weer dat een houten exemplaar eenvoudiger te repareren is dan een kunststof variant.

Ook bij een houten dakkapel wordt minimaal 10 jaar garantie gegeven, de levensduur is echter wel een stuk korter dan bij kunststof: zo’n 25 jaar. De prijs is wel een stukje gunstiger, reken voor de eerdergenoemde afmetingen op ongeveer 3.400 euro.

Een polyester dakkapel

Dit is het duurste maar ook het sterkste materiaal dat je kunt kiezen. Polyester is ook een kunststof, maar dan versterkt met glasvezel.

Een polyester dakkapel is altijd prefab en kan daardoor veel sneller geplaatst worden dan eentje van kunststof of hout. Deze dakkapellen zijn uit één stuk vervaardigd. Dat betekent dat ze naadloos zijn en de kans op lekkages praktisch nihil is. Bovendien isoleren ze daardoor zo goed, dat je de hogere kosten binnen vijf jaar terugverdient door de besparing op je stookkosten.

Een polyester dakkapel kan binnen een dag geplaatst worden. Je zal meestal 10 tot 15 jaar garantie krijgen en ze gaan ongeveer 50 jaar mee. De totale kosten voor een exemplaar van 3 bij 1,5 meter liggen rond de 4.600 euro.

Comments are closed.