Veilig werken in de bouw tijdens de winter

Veilig werken in de bouw

Sneeuw, gladheid, temperaturen onder het vriespunt: buiten werken in de bouw is niet altijd even makkelijk. Hoe kom je deze winterse periode als bouwvakker veilig door? Van veiligheidslaars en vorstverlet tot een winterproof werkplek: we geven je in dit artikel 3 handige tips.

Tip 1: Warm & waterbestendig met een veiligheidslaars

Een veiligheidslaars beschermt je in alle werkomstandigheden. Specifiek voor werken in winterse omstandigheden is het belangrijk dat de veiligheidslaars beperkt waterbestendig (normeringen S2 of S3) of volledig waterdicht (normeringen S4 of S5) is. Daarnaast is extra grip op de zool handig, wanneer de ondergrond glad is. Een veiligheidslaars met een gevoerde binnenzijde en goede isolering zorgt ervoor dat je voeten warm blijven in alle temperaturen.

Tip 2: Let op de regelgeving omtrent vorstverlet

Werk je met de vorst in de bouw? Let dan ook goed op de regelgeving omtrent vorstverlet. Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager, wanneer paden niet begaanbaar zijn, wanneer een sneeuwdek op je werkplek niet gemakkelijk te verwijderen is, of wanneer er geen winterkleding beschikbaar is, val je onder de regelgeving van het vorstverlet.

Omdat het bij vorstverlet om de gevoelstemperatuur gaat op de werkplek, zijn er een aantal zaken waar werkgevers op kunnen letten om vorstverlet te voorkomen. Ga je bijvoorbeeld met een accuschroefboormachine aan de slag? Dan is het wel belangrijk dat je handschoenen aangeboden krijgt die je handen goed beschermen tegen de kou. Biedt daarnaast als werkgever een tijdelijke verwarming, afscherming tegen kou, regen en wind, afwisselende werkzaamheden in koude en warme ruimtes en warme drankjes.

Tip 3: Zorg voor een winterproof werkplek

Winterse weersomstandigheden komen meestal onverwacht. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn. We zetten enkele zaken op een rijtje die je zeker niet mag vergeten:

  • Beschermende kleding tegen de kou: handschoenen, waterdichte jassen, winterbroeken en thermosokken: allemaal onmisbare items bij koudere temperaturen
  • Sneeuwschuivers en schoppen: toch al sneeuw gevallen? Dat is het belangrijk om zo snel mogelijk je werkplek sneeuwvrij te maken, met bijvoorbeeld een sneeuwschuiver
  • Strooizout: voorkom valpartijen door goed te strooien met strooizout op alle paden en werkplekken
  • Verwarming: werk je in een magazijn of loods? Ook dan kan het flink koud zijn in de winter. Kies voor een verplaatsbare heteluchtverwarming, zodat je zonder problemen verder kan werken

Kortom, met deze 3 handige tips kom jij de winterse omstandigheden in de bouw wel door. Heb jij zelf nog handige tips? Deel ze met ons in de comments.


Have your say