Veiligheid bij lassen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker bij lassen, waarbij je werkt met extreme hitte en smeltende metalen. Het is dus belangrijk om de kansen op een ongeval zo veel mogelijk te beperken. Maar waar moet je dan precies op letten? Hieronder lees je alles wat je moet weten om veilig en beschermt de mooiste lasprojecten te maken!

Bescherming bij het lassen

First things first: bescherm jezelf! Je lichaam wordt tijdens het lassen gedurende een langere tijd blootgesteld aan hitte, vlammen en straling. Dit laatste kan lasogen veroorzaken. Alhoewel  ultraviolette straling niet wordt waargenomen voor het menselijk oog, is het wel erg schadelijk voor je hoornvlies. Enkele seconde blootstelling is al voldoende voor permanente schade. Een lashelm met speciaal glas biedt de oplossing. Kies voor een stevige kap die tegelijkertijd ook je hoofd geschermd tegen de spatten en vonken. Daarnaast zijn je voeten kwetsbaar. Een lashelm is uiterst noodzakelijk, maar brengt ook een nadeel met zich mee. Je ziet door het donkere glas vooral de vele vonken en het felle licht, en vrij weinig van je omgeving. Het kan zomaar gebeuren dat je dat ene stuk metaal op je werkbank over het oog ziet, omstoot, en zo op je tenen laatvallen. Schoenen met stalen neuzen zijn dus ook geen overbodige luxe! Bescherm daarnaast je handen met speciale lashandschoenen, bedek je armen, benen en bovenlijf met vuurvaste stof of een speciaal schort en je oren met oordoppen.

Voorkom het inademen van lasrook

Wanneer je al je beschermende kleding voor elkaar hebt, is het belangrijk om te kijken naar welke schadelijke gassen en dampen er vrij komen tijdens het lassen. Deze gassen worden ook wel lasrook genoemd. MIG-lasapparaten en TIG-lasapparaten werken bijvoorbeeld met de gassen argon, waterstof en helium, die schadelijk kunnen zijn als je die direct inademt. Het is raadzaam om, vooral in kleinere ruimtes, de lasrook direct naast de lasboog af te zuigen.

Elektronische veiligheid

Veel startende lassers beginnen met een elektrode-lasapparaat die werkt op elektriciteit. De lastechniek is relatief eenvoudig, maar bij deze techniek staat het lasstroomcircuit onder stroom, waardoor je een stroomschok kan krijgen. Kijk dus altijd of je kabels in tact zijn en goed hebt bevestigd aan je lasapparaat. Ook beperken een geïsoleerde ondergrond, speciale veiligheidslaarzen en een droge omgeving de kans op schokken.

Brandveiligheid

We zijden het al eerder, bij lassen wordt er gebruik gemaakt van een gloeiend hete bron. Een klein vonkje in een licht ontvlambare stof is al genoeg om een brand te veroorzaken. Let er dus op dat er geen olie op de vloer lekt, synthetische kleding of droog hout zoals zaagsel in de buurt is. Let er daarnaast op dat het gelaste werk nog lang na het lassen erg heet kan zijn. Raak niet zomaar de lasstrook met blote handen aan! Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar het is toch erg verstandig om het juiste ‘medicijn’ bij de hand te hebben. Houdt altijd een brandblusser binnen handbereik. Daarnaast is het belangrijk dat de vluchtroute vrij moet zijn, mocht er brand ontstaan.

Kortom, met het gebruik van de juiste voorzorgsmaatregelen kan je veilig en beschermd aan de slag!

Comments are closed.