Zijn je werkschoenen versleten? Zo knap je ze weer op!

Zijn je werkschoenen versleten Zo knap je ze weer op

Werkschoenen zijn in vele beroepen van cruciaal belang. Hierbij kan gedacht worden aan de bouw, horeca, industrie, offshore en dergelijke. Werkschoenen zorgen vooral voor veiligheid op de werkvloer en de staat van deze schoenen moet dus goed zijn. Zijn ze echter versleten en toe aan een opknapbeurt? Lees dan het artikel!

Waar dient een werkschoen voor?

Een Gri sport werkschoen biedt bijvoorbeeld directe bescherming voor de voeten. Ze beschermen de voeten in verschillende situaties. Tegen een hete ondergrond, tegen het vallen van glas (horeca), het vallen van bakstenen of een stuk staal (bouw) bijvoorbeeld. De stalen neus beschermt je dus tegen dit soort zaken. Daarnaast zorgen werkschoenen ook voor een goede grip op de werkvloer en comfort en ondersteuning tijdens de werkzaamheden.

Hoe knap je een werkschoen op?

Zijn je werkschoenen een beetje gehavend en toe aan een goede opknapbeurt? Dan kan je dit op enkele manieren doen. Zorg dat de schoenen aan het einde van de dag volledig droog- en schoongemaakt worden en vet ze eventueel in met leervet. Dit verlengt de levensduur van je schoen en zorgt voor een langer gebruik. Het leervet voorkomt (verdere) uitdroging van het leer. Als dit namelijk eenmaal uitgedroogd is zal het breken of scheuren en zijn de schoenen onbruikbaar.

Voor het comfort van de werkschoenen zou je kunnen denken aan het vernieuwen van de zool of het gebruik van een inlegzool. Vaak kunnen diverse klachten voorkomen worden, zoals last van de knieën, hielen of dergelijke. Dit ligt dan aan de voet van de persoon en er zullen aanpassingen moeten worden gedaan, zodat hij/zij met de opgeknapte schoen weer aan het werk kan gaan.

Er zijn een aantal eisen voor werkschoenen opgesteld, waarbij het belangrijk is dat deze worden nageleefd om optimale veiligheid te kunnen bieden. Een versleten zool biedt namelijk geen grip meer, dit kan vervangen worden bij een schoenmaker. Wanneer deze er een nieuwe zool onder zet, is de grip weer optimaal en kan men veilig te werk gaan. Ook bij zaken zoals het per ongeluk op een spijker staan of in glas lopen, moet men de zool vervangen. Bij een tweede spijker of het volgende stuk glas waar je in staat, kan het door de zool dringen.

Bij elk beroep zijn andere werkschoenen benodigd en zijn de functies van de schoen soms meer van belang dan bij de ander. Zorg van tevoren voor een goede zoektocht naar de eisen binnen jouw sector en kijk wanneer een schoen niet meer opgeknapt kan worden en toe is aan vervanging. De veiligheid moet altijd voorop staan!

Wanneer is een werkschoen toe aan vervanging?

Het is belangrijk om in je hoofd te houden dat werkschoenen niet altijd opgeknapt kunnen worden, maar vaak ook toe zijn aan vervanging. Als de stalen neus bijvoorbeeld al een keer een baksteen heeft opgevangen, zal dit bij een volgende keer mis kunnen gaan. De stalen neus is dan aangetast en biedt niet meer de optimale bescherming die vereist is. Dit geld ook voor het antistatische vermogen, die je beschermt tegen elektrische weerstand.

Comments are closed.