Zandsoorten in de bouw

Zand
Geen zand is hetzelfde. Elke zandsoort heeft zo zijn eigen structuur en korreldikte en is daarmee geschikt voor andere toepassingen. In de bouw is dit belangrijk omdat je dus voor het metselen van een muur ander zand nodig hebt dan voor het bestraten van een oprit. Ga je zand kopen let dan op de eigenschappen.

Metselzand
Metselzand wordt gebruikt voor het maken van cement om muren mee te metselen. Dit zand wordt ook wel scherpzand genoemd en bestaat over het algemeen uit veelal hoekige korrels tot 2mm die veel structuur geven.

Betonzand
Betonzand is met een korrel tot 4mm iets grover dan metselzand en wordt gebruikt voor het maken van betonmortel en afwerkvloeren.

Straatzand
Dit zand wordt gebruikt onder bestratingen en heeft daarmee twee belangrijke eigenschappen. Ten eerste is dit zand makkelijk vlak te trekken, afrijen in vaktermen. Ten tweede is dit zand goed waterdoorlaatbaar, zodat regenwater snel wordt afgevoerd.

Ophoogzand
Deze zandsoort wordt voornamelijk gebruikt voor het ophogen van tuin, erf of andere oppervlakten. Aan deze zandsoort worden weinig eisen gesteld, waardoor het een van de goedkoopste is.

Tuinaarde
Deze grondsoort is goed waterdoorlatend en wordt gebruikt voor de aanleg en ophoging van tuinen en kan zowel bemest en onbemest worden geleverd.

Grind
Dit is rondgesteente, die daaardoor, én door zijn decoratieve uitstraling uitstekend geschikt is om als looppad te gebruiken in een tuin. Verder kan het door zijn vochtvasthoudende eigenscap ook uitstekend toegepast worden als drainage.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door leobellen.nl

Comments are closed.