Zo werk je veilig met rolsteigers

Het verkeerd opbouwen van rolsteigers is onnodig en daarnaast ook nog eens heel gevaarlijk. Daarom wordt het steeds belangrijk om rolsteigers veiliger op te bouwen met als doel minder valongevallen. Valongevallen zijn namelijk de meest voorkomende ongevallen, terwijl een veilige werkplek helemaal geen probleem hoeft te zijn. Een veilige werkplek creëren is namelijk helemaal niet moeilijk, zelfs bij het gebruik van rolsteigers niet.

Wat is een rolsteiger?

Wanneer en gesproken wordt van een rolsteiger wordt hiermee een vrijstaande, halfvrijstaande of tegen de gevel staande mobiele steiger bedoeld. Rolsteigers zijn vaak uitgerust met wielen en zijn vaak samengesteld uit geprefabriceerde onderdelen. Rolsteigers bevatten hulp vloeren en een of meerdere werkvloeren om zo de werkzaamheden uit te voeren op hoogte. Onder hulp vloeren worden tussenvloeren bedoeld welke als doel hebben om veilig boven te komen en de steiger ook veilig op te kunnen bouwen. Wanneer je dus een rolsteiger wilt kopen is het heel erg belangrijk om goed te weten hoe je deze veilig kunt opbouwen. Zo kan de aluminium rolsteiger bijvoorbeeld opgebouwd worden door de gebruiker die voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden heel bewust heeft gekozen voor het gebruik van een rolsteiger in plaats van een ladder. Om een rolsteiger te mogen/ kunnen opbouwen kunnen gebruikers trainingen volgen. Wat mensen vaak verwarren is dat een kamersteiger of een vouwsteiger hetzelfde is als een rolsteiger, dit is niet zo. Met een kamersteiger is namelijk alleen veilig werken onder voorwaarden mogelijk.

Nieuwe opbouwvormen

Fabrikanten en leveranciers hebben nieuwe vormen qua opbouwen ontwikkeld om er zo voor te zorgen dat werken met rolsteigers veiliger is. Zo is het uitgangspunt hierbij dat bij de montage de werknemer altijd op heuphoogte beschermd moet zijn voordat deze daadwerkelijk het platform op gaat. Tijdens het gebruik  van de rolsteiger moeten dus werkvloeren rondom beschermd zijn met dubbele leuningen en kantplanken. Het is zo dat alleen als de afstand tot de gevel kleiner is dan 15 cm dan pas mag de leuning aan die zijde vervallen, het is zo dat ook de trappen voorzien moeten zijn van leuningen. Alleen wanneer de werkvloer lager is dan 1,5 meter is het toegestaan om aan een lange zijde de knieleuning en kantplank weg te laten. Vaak gebeurt het beklimmen van een rolsteiger door middel van de trappen of via het frame aan de binnenzijde door gebruik te maken van de klim luiken.

Comments are closed.